Σχετικά με το event
Η εκδήλωση
Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη διοργάνωση του δεύτερου συνεδρίου με τίτλο 5G Conference Southeastern Europe, που θα διοργανωθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στις 26 Σεπτεμβρίου του 2023.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις όσον αφορά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που φέρνουν τα δίκτυα 5G, τα οποία πλέον αναπτύσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με τις πρώτες εφαρμογές και υπηρεσίες που αξιοποιούν την πρώτη φάση των δικτύων 5G να έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους, το ζητούμενο είναι να γίνει το επόμενο βήμα. Το οικοσύστημα έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται και οι συνέργιες μεταξύ των stakeholders έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επενδύουν αφενός στην ταχεία επέκταση των δικτύων τους σε όλη την επικράτεια της χώρας και αφετέρου στην υλοποίηση της επόμενης φάσης, όσον αφορά τις core υποδομές τους, προκειμένου να περάσουμε στην εποχή του 5G SA (Stand Alone). Το 5G SA αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη δεδομένου ότι θα επιτρέψει να υλοποιηθούν μία σειρά από νέες εφαρμογές, οι οποίες θα αξιοποιούν χαρακτηριστικά όπως η χαμηλή απόκριση (low latency) και το network slicing.
Παράλληλα, βλέπουμε στην Ελλάδα μία σειρά από οργανισμούς και επιχειρήσεις να προωθούν την ανάπτυξη ιδιωτικών δικτύων (campus networks) αξιοποιώντας το 5G για να θέσουν σε λειτουργία νέα, καινοτόμα μοντέλα λειτουργίας. Όπως επίσης, βλέπουμε και επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το 5G προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.
Τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δικτύων 5G θα αποτελέσουν και τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί το 5G Conference 2023. Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την τεχνολογία αλλά και case studies από οργανισμούς και επιχειρήσεις που έχουν σπεύσει ήδη να αξιοποιήσουν το 5G.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξουν παρουσιάσεις από κορυφαία στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τον γενικότερο στόχο, όμως, να είναι να υπάρξει μία αμφίδρομη συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Το 5G Conference Southeastern Europe 2023 είναι μία εκδήλωση που περιλαμβάνει συνεδριακές εκδηλώσεις με κορυφαίο περιεχόμενο και μία καινοτόμα και αμφίδρομη προσέγγιση των παρουσιάσεων αλλά και μία έκθεση όπου οι χορηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δικτύων 5G.
Η συμβολή των δικτύων 5ης γενιάς στην Ελληνική οικονομία
0
Θέσεις εργασίας σε 6 χρόνια
0
προστιθέμενη αξία στην οικονομία
Μελέτη Accenture με τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G»
Κάθε νέα γενιά ασύρματης τεχνολογίας δημιούργησε διαχρονικά ένα κύμα οικονομικής ανάπτυξης, βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής και εργασίας των ανθρώπων. Με τη μετάβαση στο 5G, η ασύρματη συνδεσιμότητα θα είναι ταχύτερη, εξαιρετικά αξιόπιστη και θα προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα, γεγονός το οποίο ανοίγει διάπλατα το δρόμο για καινοτόμες εφαρμογές που θα αλλάξουν ριζικά το ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας στη ζωή των ανθρώπων.
Για να ηγηθούν σε αυτήν τη διαδρομή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν άμεσα για την επερχόμενη εποχή του 5G, λαμβάνοντας σειρά σημαντικών αποφάσεων σε θέματα όπως: βιωσιμότητας επενδύσεων, προτεραιοποίησης πιθανών εφαρμογών της τεχνολογίας, νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στρατηγικών.
Οφείλουν λοιπόν να εισέλθουν και να πλοηγηθούν σε έναν κόσμο αυξημένης λειτουργικής πολυπλοκότητας, αξιολογώντας τόσο τις αναμενόμενες αποδόσεις όσο και το κόστος των σχετικών επενδύσεων. Η σωστή προσέγγιση -και μάλιστα, οι στρατηγικές συνεργασίες- θα παίξουν καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.
Με βάση τα παραπάνω, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να καθορίσουν αρχικά το όραμά τους για την εποχή του 5G και στη συνέχεια να επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση και πλήρη ανάπτυξή του.
Με βάση τη μελέτη που εκπόνησε στην Ελλάδα η Accenture με τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G» προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα:
- Ενήμεροι, θετικά προσκείμενοι αλλά επιφυλακτικοί οι Έλληνες καταναλωτές απέναντι στο 5G. Ενώ δηλαδή γνωρίζουν και δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για πλήθος εφαρμογών του 5G στην καθημερινότητά τους, είναι επιφυλακτικοί στην υιοθέτησή του λόγω αντιλαμβανόμενων θεμάτων σε επίπεδο ασφαλείας, κόστους και υγείας.
- Ομοίως, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στην Ελλάδα, ενώ αναγνωρίζουν ότι το 5G διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως τεχνολογία -ικανά να μετασχηματίσουν σημαντικά το επιχειρείν την επόμενη πενταετία, δυσκολεύονται να οραματιστούν πιθανές εφαρμογές και υλοποιήσεις του 5G στον κλάδο τους, προσβλέποντας σε υποστήριξη από εξειδικευμένους συνεργάτες ή κλαδικά οικοσυστήματα που θα αναπτυχθούν.
- Το οικονομετρικό μοντέλο της Accenture Research εκτιμά ότι η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά $4,18 δισ. το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα $6,27 δις. Εστιάζοντας στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.
Συνεπώς, όπως και σε άλλες χώρες, το 5G μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία 5G θα είναι σε θέση όχι μόνο να εξελίξει τις υπάρχουσες επικοινωνίες, αλλά και να επιτρέψει καινοτόμες εφαρμογές και πρωτοποριακά επιχειρηματικά μοντέλα με αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και σημαντική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ.